Informații pentru medici

Artrita reumatoidă (AR)

ARTRITA REUMATOIDÄ‚ (AR)
Liliana Groppa, Laura Vremiș, Osama Hellis
se definește drept o patologie inflamatorie de etiologie necunoscută, cu evoluție cronică și progresivă, cu afectare articulară simetrică și manifestări extraarticulare. Se referă la formele sistemice ale patologiei autoimune, în patogenia căreia rolul de bază îl joacă dereglarea combinată a imunității umorale și celulare.

Citeşte mai mult...


Febra reumatismală acută

Febra reumatismală acută
Svetlana Agachi, Alexandru Izvoreanu, Liliana Groppa
Febra reumatismală acută (FRA) - este o inflamație nesupurativă sistemică, ce afectează predilect țesutul conjunctiv, este provocată de streptococul ß-hemolitic grup A și are mecanism infecțios-imunologic de dezvoltare.

Citeşte mai mult...


Spondiloartropatiile seronegative

Spondiloartropatiile seronegative
Liliana Groppa, Svetlana Agachi, Gabriela Șoric, Natalia Becheanu
     Spondiloartropatiile seronegative (SAPSN) sunt un grup de maladii cu caracter inflamator cu particularități genetice, clinice și evolutive deosebite de artrita reumatoidă.

Citeşte mai mult...


Osteoartoza deformantă (OA)

OSTEOARTROZA DEFORMANTÄ‚ (OA)
Lucia Dutca, Lealea Chiaburu, Liliana Groppa
grup de boli cu consecințe anatomice, clinice și biologice similare (degradarea cartilajului articular, osului subcondral, etc.) care conduc la insuficiența de organ a articulației.

Citeşte mai mult...


Osteoporoza

OSTEOPOROZA
Elena Deseatnicova, Liliana Groppa, Nuțu Migali
     boală a scheletului caracterizată prin compromiterea rezistenței mecanice a osului, care are ca și consecință creșterea riscului de fractură (NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis, JAMA 2001, 285: 785-795).

Citeşte mai mult...


Artritele microcristaline

ARTRITELE MICROCRISTALINE
Larisa Rotaru, Elena Deseatnicova, Lealea Cheaburu
  1. Guta
  2. Condrocalcinoza
  3. Artropatia hidroxiapatitică

Citeşte mai mult...


Artritele septice

ARTRITELE SEPTICE
Liliana Groppa, Lia Chișlari, Lucia Dutca
Articulația septică semnalează prezența unei infecții periculoase pentru viață. În cazul artritei nongonococice rata mortalității la adulți oscilează între 10% - 50%.

Calea cea mai frecventă de răspîndire a infecției spre articulații este cea hematogenă, de la un focar extraarticular, de exemplu pneumonie, pielonefrită sau infecții de piele.
La adult, artrita septică nongonococică este de obicei cauzată de coci Gram-pozitivi (75% -80%) și bacili Gram-negativi (15%-20%). Staphylococcus aureus este cel mai frecvent întîlnit microorganism în infecțiile articulare.

Citeşte mai mult...


Artrita gonococică

Artrita gonococică "“ este cea mai răspîndită formă a infecției gonococice diseminate.
Maladia debutează acut cu inflamația țesuturilor periarticulare. Se determină tumefierea și hiperemia tranzitorie, migratoare a articulațiilor, cu caracter poliarticular. Uneori se atacă o singură articulație, însă mai frecvent în procesul patologic sunt implicate 2 și mai multe articulații.

Citeşte mai mult...


Bruceloza

BRUCELOZA
Liliana Groppa, Daniela Cepoi
-  Este o infecție cronică granulomatoasă cauzată de o bacterie intracelulară și este cea mai răspîndită zoonoză în toată lumea.

Etiologie

  • Brucella aparține speciilor de proteobacterii și există 6 patogene clasice, din care 4 sunt recunoscute ca zoonoze umane.
  • Acestea sunt bacterii mici, Gram-negative, ce nu produc endo- sau exotoxine. Brucella invadează mucoasa, unde este fagocitată. Replicarea bacteriei are loc în reticulul endoplasmatic fără a afecta integritatea celulei gazdă. După replicare, brucelele sunt eliminate cu ajutorul hemolizinelor și a apoptozei induse.

Citeşte mai mult...


Boala Lyme

BOALA LYME
Elena Deseatnicova, Daniela Cepoi, Laura Vremiș
Maladia Lyme este o zoonoză transmisă de către căpușe, provocată de spirochetele din specia Ð’urgdorferi. Maladia este cauzată de bacteria Borelia (Borrelia burgdorferi), vectorul căreia este căpușa.

Citeşte mai mult...


Artrita tuberculoasă

ARTRITA TUBERCULOASÄ‚
Liliana Groppa, Eugeniu Russu
     Artrita tuberculoasă reprezintă un grup aparte de artrite septice bacteriene, cauzate de germenul patogen Mycobacterium. Sunt descrise cîteva variante de afectare a sistemului osteoarticular prin procesul tuberculos:
  • Spondilita tuberculoasă (boala Pott)
  • Monoartrita tuberculoasă a articulațiilor medii și mari
  • Osteomielita tuberculoasă și dactilita
  • Bursita și tenosinovita
  • Artrita reactivă tuberculoasă (boala Poncet)

Citeşte mai mult...


Lupusul eritematos sistemic (LES)

LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC (LES)
Liliana Groppa, Laura Vremiș
    este o maladie inflamatoare cronică cu dezvoltarea fenomenelor autoimune, caracterizată prin afectare poliorganică. Manifestările clinice și biologice ale bolii sunt consecințele distrugerilor celulare și tisulare realizate de autoanticorpi prin citotoxicitate directă sau prin acțiunea complexelor imune.

Citeşte mai mult...


Sclerodermia sistemică (SS)

SCLERODERMIA SISTEMICÄ‚ (SS)
Svetlana Agachi, Liliana Groppa

este o maladie generalizată a țesutului conjunctiv, ce se caracterizează prin dezvoltarea manifestărilor patologice cutanate, ale aparatului locomotor, ale organelor interne (cordului, pulmonilor, rinichilor, tractului gastrointestinal) și dereglări vasospastice difuze, modificările fiind cauzate de afectarea țesutului conjunctiv cu predominarea fibrozei și de alterarea vasculară de tipul microangiopatiei obliterante.

Citeşte mai mult...