Informații pentru medici

Artrita reumatoidă (AR)

ARTRITA REUMATOIDĂ (AR)
Liliana Groppa, Laura Vremiş, Osama Hellis
se defineşte drept o patologie inflamatorie de etiologie necunoscută, cu evoluţie cronică şi progresivă, cu afectare articulară simetrică şi manifestări extraarticulare. Se referă la formele sistemice ale patologiei autoimune, în patogenia căreia rolul de bază îl joacă dereglarea combinată a imunităţii umorale şi celulare.

Citeşte mai mult...


Febra reumatismală acută

Febra reumatismală acută
Svetlana Agachi, Alexandru Izvoreanu, Liliana Groppa
Febra reumatismală acută (FRA) - este o inflamaţie nesupurativă sistemică, ce afectează predilect ţesutul conjunctiv, este provocată de streptococul ß-hemolitic grup A şi are mecanism infecţios-imunologic de dezvoltare.

Citeşte mai mult...


Spondiloartropatiile seronegative

Spondiloartropatiile seronegative
Liliana Groppa, Svetlana Agachi, Gabriela Şoric, Natalia Becheanu
     Spondiloartropatiile seronegative (SAPSN) sunt un grup de maladii cu caracter inflamator cu particularităţi genetice, clinice şi evolutive deosebite de artrita reumatoidă.

Citeşte mai mult...


Osteoartoza deformantă (OA)

OSTEOARTROZA DEFORMANTĂ (OA)
Lucia Dutca, Lealea Chiaburu, Liliana Groppa
grup de boli cu consecinţe anatomice, clinice şi biologice similare (degradarea cartilajului articular, osului subcondral, etc.) care conduc la insuficienţa de organ a articulaţiei.

Citeşte mai mult...


Osteoporoza

OSTEOPOROZA
Elena Deseatnicova, Liliana Groppa, Nuţu Migali
     boală a scheletului caracterizată prin compromiterea rezistenţei mecanice a osului, care are ca şi consecinţă creşterea riscului de fractură (NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis, JAMA 2001, 285: 785-795).

Citeşte mai mult...


Artritele microcristaline

ARTRITELE MICROCRISTALINE
Larisa Rotaru, Elena Deseatnicova, Lealea Cheaburu
  1. Guta
  2. Condrocalcinoza
  3. Artropatia hidroxiapatitică

Citeşte mai mult...


Artritele septice

ARTRITELE SEPTICE
Liliana Groppa, Lia Chişlari, Lucia Dutca
Articulaţia septică semnalează prezenţa unei infecţii periculoase pentru viaţă. În cazul artritei nongonococice rata mortalităţii la adulţi oscilează între 10% - 50%.

Calea cea mai frecventă de răspândire a infecţiei spre articulaţii este cea hematogenă, de la un focar extraarticular, de exemplu pneumonie, pielonefrită sau infecţii de piele.
La adult, artrita septică nongonococică este de obicei cauzată de coci Gram-pozitivi (75% -80%) şi bacili Gram-negativi (15%-20%). Staphylococcus aureus este cel mai frecvent întâlnit microorganism în infecţiile articulare.

Citeşte mai mult...


Artrita gonococică

Artrita gonococică – este cea mai răspândită formă a infecţiei gonococice diseminate.
Maladia debutează acut cu inflamaţia ţesuturilor periarticulare. Se determină tumefierea şi hiperemia tranzitorie, migratoare a articulaţiilor, cu caracter poliarticular. Uneori se atacă o singură articulaţie, însă mai frecvent în procesul patologic sunt implicate 2 şi mai multe articulaţii.

Citeşte mai mult...


Bruceloza

BRUCELOZA
Liliana Groppa, Daniela Cepoi
-  Este o infecţie cronică granulomatoasă cauzată de o bacterie intracelulară şi este cea mai răspândită zoonoză în toată lumea.

Etiologie

  • Brucella aparţine speciilor de proteobacterii şi există 6 patogene clasice, din care 4 sunt recunoscute ca zoonoze umane.
  • Acestea sunt bacterii mici, Gram-negative, ce nu produc endo- sau exotoxine. Brucella invadează mucoasa, unde este fagocitată. Replicarea bacteriei are loc în reticulul endoplasmatic fără a afecta integritatea celulei gazdă. După replicare, brucelele sunt eliminate cu ajutorul hemolizinelor şi a apoptozei induse.

Citeşte mai mult...


Boala Lyme

BOALA LYME
Elena Deseatnicova, Daniela Cepoi, Laura Vremiş
Maladia Lyme este o zoonoză transmisă de către căpuşe, provocată de spirochetele din specia Вurgdorferi. Maladia este cauzată de bacteria Borelia (Borrelia burgdorferi), vectorul căreia este căpuşa.

Citeşte mai mult...


Artrita tuberculoasă

ARTRITA TUBERCULOASĂ
Liliana Groppa, Eugeniu Russu
     Artrita tuberculoasă reprezintă un grup aparte de artrite septice bacteriene, cauzate de germenul patogen Mycobacterium. Sunt descrise câteva variante de afectare a sistemului osteoarticular prin procesul tuberculos:
  • Spondilita tuberculoasă (boala Pott)
  • Monoartrita tuberculoasă a articulaţiilor medii şi mari
  • Osteomielita tuberculoasă şi dactilita
  • Bursita şi tenosinovita
  • Artrita reactivă tuberculoasă (boala Poncet)

Citeşte mai mult...


Lupusul eritematos sistemic (LES)

LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC (LES)
Liliana Groppa, Laura Vremiş
    este o maladie inflamatoare cronică cu dezvoltarea fenomenelor autoimune, caracterizată prin afectare poliorganică. Manifestările clinice şi biologice ale bolii sunt consecinţele distrugerilor celulare şi tisulare realizate de autoanticorpi prin citotoxicitate directă sau prin acţiunea complexelor imune.

Citeşte mai mult...


Sclerodermia sistemică (SS)

SCLERODERMIA SISTEMICĂ (SS)
Svetlana Agachi, Liliana Groppa

este o maladie generalizată a ţesutului conjunctiv, ce se caracterizează prin dezvoltarea manifestărilor patologice cutanate, ale aparatului locomotor, ale organelor interne (cordului, pulmonilor, rinichilor, tractului gastrointestinal) şi dereglări vasospastice difuze, modificările fiind cauzate de afectarea ţesutului conjunctiv cu predominarea fibrozei şi de alterarea vasculară de tipul microangiopatiei obliterante.

Citeşte mai mult...