Artritele septice

ARTRITELE SEPTICE
Liliana Groppa, Lia Chișlari, Lucia Dutca

Articulația septică semnalează prezența unei infecții periculoase pentru viață. În cazul artritei nongonococice rata mortalității la adulți oscilează între 10% - 50%.

   Calea cea mai frecventă de răspîndire a infecției spre articulații este cea hematogenă, de la un focar extraarticular, de exemplu pneumonie, pielonefrită sau infecții de piele.
   La adult, artrita septică nongonococică este de obicei cauzată de coci Gram-pozitivi (75% -80%) și bacili Gram-negativi (15%-20%). Staphylococcus aureus este cel mai frecvent întîlnit microorganism în infecțiile articulare.
   Artrocenteza și analiza lichidului sinovial sunt investigații de bază pentru stabilirea diagnosticului de artrită septică. În cazul numărului extrem de înalt de leucocite în lichidul sinovial (de ex., >100000/mm3), tratamentul artritei trebuie inițiat fără a aștepta rezultatele însămînțărilor lichidului sinovial.
   Numărul de leucocite, tipul lor, colorația după Gram, însămînțările și examinarea cristalelor sunt teste obligatorii în astfel de cazuri. Reieșind din cele susnumite putem diferenția 3 momente cheie: numărul de celule, însămînțarea bacteriologică, prezența cristalelor. În cazul artritelor septice nongonococice, colorația Gram a lichidului sinovial depistează agenți Gram-pozitivi numai în 60-80% din cazuri.
   Hemocultura este pozitivă la aproximativ 50% de pacienți. În cazul suspecției la artrita septică, antibioticoterapia trebuie inițiată imediat după colectarea probelor pentru analize microbiologice. În selectarea empirică a antibioticului ne conducem de rezultatul colorației după Gram și datele clinice ce sugerează cel mai probabil agentul cauzal.

Tablou clinic
  • Febră inconstantă (80%).
  • Articulații: dureroase ± tegumente supraiacente hiperemiate, cu temperatură locală și tumefiere.
  • Impotență funcțională.
  • Monoartrite "“ cel mai frecvent (90%).
  • Localizări: genunchi (50%) ≥ șold(20%) ≥ medii > articulațiile mici.
Pentru mai multă informație despre Diagnosticul pozitiv, Diferențial și Tratamentul Artritei septice consultați Compendiul de Reumatologie, 2009, sub redacția prof. univ., d.h.m. Liliana Groppa.