Artritele septice

ARTRITELE SEPTICE
Liliana Groppa, Lia Chişlari, Lucia Dutca

Articulaţia septică semnalează prezenţa unei infecţii periculoase pentru viaţă. În cazul artritei nongonococice rata mortalităţii la adulţi oscilează între 10% - 50%.

   Calea cea mai frecventă de răspândire a infecţiei spre articulaţii este cea hematogenă, de la un focar extraarticular, de exemplu pneumonie, pielonefrită sau infecţii de piele.
   La adult, artrita septică nongonococică este de obicei cauzată de coci Gram-pozitivi (75% -80%) şi bacili Gram-negativi (15%-20%). Staphylococcus aureus este cel mai frecvent întâlnit microorganism în infecţiile articulare.
   Artrocenteza şi analiza lichidului sinovial sunt investigaţii de bază pentru stabilirea diagnosticului de artrită septică. În cazul numărului extrem de înalt de leucocite în lichidul sinovial (de ex., >100000/mm3), tratamentul artritei trebuie iniţiat fără a aştepta rezultatele însămânţărilor lichidului sinovial.
   Numărul de leucocite, tipul lor, coloraţia după Gram, însămânţările şi examinarea cristalelor sunt teste obligatorii în astfel de cazuri. Reieşind din cele susnumite putem diferenţia 3 momente cheie: numărul de celule, însămânţarea bacteriologică, prezenţa cristalelor. În cazul artritelor septice nongonococice, coloraţia Gram a lichidului sinovial depistează agenţi Gram-pozitivi numai în 60-80% din cazuri.
   Hemocultura este pozitivă la aproximativ 50% de pacienţi. În cazul suspecţiei la artrita septică, antibioticoterapia trebuie iniţiată imediat după colectarea probelor pentru analize microbiologice. În selectarea empirică a antibioticului ne conducem de rezultatul coloraţiei după Gram şi datele clinice ce sugerează cel mai probabil agentul cauzal.

Tablou clinic
  • Febră inconstantă (80%).
  • Articulaţii: dureroase ± tegumente supraiacente hiperemiate, cu temperatură locală şi tumefiere.
  • Impotenţă funcţională.
  • Monoartrite – cel mai frecvent (90%).
  • Localizări: genunchi (50%) ≥ şold(20%) ≥ medii > articulaţiile mici.
Pentru mai multă informaţie despre Diagnosticul pozitiv, Diferenţial şi Tratamentul Artritei septice consultaţi Compendiul de Reumatologie, 2009, sub redacţia prof. univ., d.h.m. Liliana Groppa.