Să înțelegem ce este artrita

SÄ‚ ÎNÈšELEGEM CE ESTE ARTITA!
     Scheletul este o structura articulata care sustine corpul si îi permite sa efectueze o gama larga de miscari - acestea sunt, la rîndul lor, controlate de muschi, tendoane si ligamente legate de oase. O articulatie este locul unde oasele se întîlnesc si se freaca unul de celalalt. Corpul uman contine mai mult de 200 de articulatii dintre care cele mai importante sunt la brate, mîini, solduri, genunchi, picioare si coloana vertebrala.
     Artrita poate aparea la oricare sau chiar la mai multe dintre aceste articulatii. Aceasta stare este definita ca durere, rigiditate sau sub forma unei tumefieri a articulatiei sau în jurul ei, care persista mai mult de doua saptamîni. Avînd în vedere ca exista mai mult de 200 de tipuri de artrite, este usor sa întelegem de ce aceasta îi chinuie pe atîtia oameni.

Ce este artrita?

     Cuvîntul artrita înseamna literal "articulatie inflamata". În orice caz, termenul nu se refera în mod exclusiv la inflamarea unei articulatii. Artrita se poate referi la o articulatie care e ranita, luxata, infectata, vatamata sau uzata.
     Cînd oricare dintre articulatiile din corpul dumneavoastra este afectata de artrita, simtiti un disconfort si o durere considerabila, ca urmare a excitarii nervilor din articulatie, care trimit semnale de durere catre creier. Buna functionare a articulatiei începe sa se înrautateasca în cazul unei articulatii anchilozate sau îmbatrînite.
     În cazul osteoartrozei deformante, cartilajul - tesutul fibros care acopera cele doua capete ale oaselor "“ se subtiaza si începe sa se fisureze. Osul de desubt se îngroasa si devine mai proeminent la capetele articulatiei, reducînd din intensitatea miscarii. Fluidul din articulatie se mareste, ducînd la tumefiere, rigiditate si durere. Capsula care înveleste articulatia se alungeste. În cazurile grave de osteoartroza, cartilajul se poate distruge complet, lasînd osul dezgolit. În os se pot forma depozite calcaroase de cristale, care se pot rupe si pluti în jurul fluidelor. Articulatia se poate deforma pentru totdeauna.
     În cazul artritei reumatoide, inflamatia începe în membrana care înconjoara articulatia (sinoviala), care apoi se îngroasa si începe sa ocupe tot spatiul din interiorul articulatiei. Inflamatia se extinde în restul capsulei articulatiei si ligamentele si tendoanele care le înconjoara si le sustin se alungesc, astfel încît articulatia însasi devine instabila. Daca inflamarea ramîne neexaminata, cartilajul din articulatie se va contracta si cele doua capete ramase dezgolite ale osului se vor distruge, ducînd la deformare.
     Articulatiile corpului variaza mult în structura lor. Unele, precum sunt soldul si umarul, permit miscari în toate directiile. Altele, precum este cotul, se misca numai înainte si în spate. La coloana vertebrala, vertebrele permit o miscare independenta si mai limitata si sunt articulate fara vreo capsula sau vreun fluid lubrifiant.
    Datorita acestui lucru, discul intervertebral joaca un rol si mai important; de aceea, durerea de spate este mai raspîndita si cea mai grea forma a durerilor de articulatii care-i afecteaza pe oameni.

Ce tipuri de artrita sunt?
     Artrita îmbraca un numar variat de forme. Cele mai raspîndite tipuri sunt osteoartroza deformanta, artrita reumatoida si guta.
     Tipurile de artrita pot fi grupate în functie de urmatoarele cauze generale.
     Erodarea si ruperea
     Tipurile degenerative de artrita includ osteoartroza deformanta, forma cea mai des întîlnita. Articulatiile, asemenea partilor mobile ale oricarei masini, se uzeaza si devin mai putin viabile, din cauza suprasolicitarii si trecerii timpului. Articulatiile corpului uman pur si simplu se erodeaza.
     Artrita poate aparea o data cu vîrsta, deoarece cartilajul se subtiaza si se rupe. Alte cauze importante sunt; expunerea articulatiei la un efort intens, de exemplu pe terenul de sport, si presiunea exercitata asupra ei de o greutate corporala excesiva. Artrita poate aparea si cînd una dintre articulatiile soldului este suprasolicitata, datorita faptului ca unul dintre picioare este mai lung decît celalalt. Din nefericire, acest lucru este destul de raspîndit în zilele noastre.
     Inflamarea
     În tipurile inflamatorii de artrita, dintre care cea mai des întîlnita este artrita reumatoida, cauza inflamatiei este adesea necunoscuta. Aceasta poate fi determina de reactia contrara a mecanismului imunitar al organismului si sa perpetueze procesul inflamator chiar si în absenta oricarui agent daunator.
     Disfunctii ale organismului
     Cea mai raspîndita dintre aceste forme de boala este guta, în cazul careia o articulatie devine inflamata, deoarece organismul nu reuseste sa elimine cristalele de acid uric, care se formeaza în interiorul articulatiei, cauzînd dureri intense.
     Alte tipuri
     Unele tipuri de artrita reprezinta o combinatie între inflamare, erodare si rupere. Artrita poate fi de asemenea cauzata de infectii bacteriale sau virale.

     Cît de frecventa este artrita?
     Din populatia lumii, 90% este predispusa la diferite forme de artrita. Totusi, într-un numar de cazuri, artrita poate cauza putine probleme, deoarece, o data cu înaintarea în vîrsta, majoritatea oamenilor se expun unui efort fizic mai mic.

     Artrita este adesea considerata drept un semn al îmbatrînirii, desi îi poate afecta pe tineri si batrîni deopotriva. De fapt, artrita este una dintre cele mai comune boli umane. Pentru a va face o idee despre gradul de raspîndire al artritei, este relevant urmatorul exemplu: în Statele Unite, 285.000 de copii sufera în fiecare zi de dureri cauzate de artrita. Evidentele din Marea Britanie arata faptul ca aproximativ 20 de milioane de oameni sufera de artrita, dintre care opt milioane îsi consulta doctorul în vederea unui tratament. Osteoartroza deformanta afecteaza 5 milioane de bolnavi dintre cei 20 de milioane de suferinzi, iar artrita reumatoida afecteaza înca un milion de indivizi. Aproximativ 15.000 de copii sufera de artrita juvenila.
     În Statele Unite, care au una dintre cele mai diverse populatii etnice, circa 40 de milioane (unul din sapte) sufera de unul dintre aceste tipuri de artrita, se prevede ca aceasta cifra sa creasca la 60 de milioane pîna în anul 2020. Dintre acestea, aproximativ 23 de milioane de femei de toate vîrstele sufera de artrita.

CE CAUZEAZA ARTRITA?
     Artrita, în multiplele sale forme, are cauze variate si complexe. Vîrsta înaintata este principalul factor în unele forme ale bolii; scaderea reactiilor chimice din organism este responsabila de altele; în anumite cazuri de artrita, cauza lor poate fi functionarea defectuoasa a sistemului imun.

     În prezent, pentru stabilirea cauzelor artritei, se desfasoara cercetari care includ întelegerea modului în care functioneaza sistemul imun si a neregulilor care apar în diferite tipuri de artrita. Fazele si mecanismele reactiilor autoimune, prin care tesuturile organismului sunt atacate de anticorpi, devin evidente si ofera sperante pentru dezvoltarea unor tratamente noi.
     Cele mai multe boli se agraveaza o data cu înaintarea în vîrsta "“ sunt putine cele de care scapam. Asadar, în vreme ce vîrsta poate sa nu fie cauza pentru majoritatea formelor de artrita, îmbatrînirea are în mod natural un rol în accelerarea bolii si slabirea mecanismelor imune si de aparare ale organismului, prin aceasta facînd corpul mai putin capabil sa lupte împotriva bolii. În plus, pe masura ce îmbatrînim, metabolismul încetineste si predispune corpul la cresterea în greutate. Aceasta poate încuraja dezvoltarea si evolutia artritei.
     Unii factori de risc pot fi controlati "“ puteti scadea în greutate, sa va lasati de fumat si, în general, puteti sa va îmbunatatiti stilul de viata, pentru ameliorarea artritei.

Prea multa greutate?

     Oamenii care au o greutate corporala prea mare, îsi solicita în mod excesiv toate sistemele organismului. Articulatiile, sistemului muscular si osos nu fac exceptie: ele sunt supuse unui efort mai mare daca sunteti supraponderali. Ceea ce este în mod normal o boala degenerativa de uzura pentru oamenii cu greutate medie, devine un risc serios pentru sanatate, în cazul obezilor.
     Mecanismul delicat al articulatiilor, în special articulatiile asupra carora apasa greutatea corporala, cum sunt soldurile, genunchii si gleznele, sunt utilizate la limita. De exemplu, vertebrele coloanei vertebrale se comprima. Cartilajul care înconjoara capatul oaselor devine mai putin flexibil. Muschii si încheieturile au nevoie de mai mult oxigen "“ dar organismul supraponderal, cu un sistem cadiovascular neechilibrat, nu îl poate mentine în limitele necesarului. Datorita modului în care articulatiile functioneaza, presiunea asupra partilor vitale ale încheieturii poate fi marita de patru sau cinci ori, astfel încît o pierdere mica în greutate poate cauza o mare diferenta în presiunea exercitata asupra unei articulatii asupra careia apasa greutatea corporala.
     Artrita este semnificativ mai întîlnita la femeile supraponderale "“ scaderea mobilitatii este aproape de doua ori mai frecventa. A fi supraponderal este în mod evident nefolositor pentru cei care sufera de osteoartrita si este recomandat ca suferinzii sa se straduiasca sa revina la greutatea normala pentru înaltimea lor. Obezitatea este de asemenea un factor în alte tipuri de artrita, de vreme ce viata de zi cu zi este extenuanta daca esti supraponderal.

Cît este prea mult?
     Modalitatile traditionale de a decide daca avem sau nu o greutate sanatoasa, cum sunt tabelele de înaltime/greutate, nu mai sunt considerate standarde suficient de exacte pentru greutatea ideala. Ele nu tin cont nici de raportul dintre grasime si masa musculara din corp. De vreme ce muschii sunt mai grei decît grasimea, puteti fi mai greu decît cineva avînd aceeasi înaltime, dar mai bine proportionat. Astazi, doctorii folosesc Indexul Masei Corporale (IMC), pentru a stabili daca greutatea se încadreaza în limite normale.
     Slabirea în greutate poate avea implicatii profunde, legate de gravitatea bolii. Oamenii sunt conceputi ca fiind supli, dar nu lipsiti de putere si epidemia din Vest a obezitatii cauzeaza aparitia mai multor boli, inclusiv a artritei. Supraponderalitatea este un factor de risc dovedit în ceea ce priveste artrita. Orice sistem de suspensie se uzeaza mai repede daca este supraîncarcat. Greutatea excesiva imprima un efort foarte mare asupra articulatiilor. Tendoanele si ligamentele sunt separate de straturi de grasime, afectînd modul în care acestea se leaga de oase. Oamenii grasi sunt de obicei mai putin activi decît oamenii slabi si acest lucru influenteaza negativ artrita. Exercitiile moderate si regulate ajuta în cazul artritei. Mentinerea greutatii sub supraveghere este o metoda avantajoasa în cazul bolnavilor de artrita. Micsorarea greutatii exercitate asupra articulatiilor, mai ales asupra soldurilor si a genunchilor, si a acelora dintre vertebrele coloanei vertebrale Va poate face sa va simtiti mai tînar. Mentinerea greutatii sub supraveghere poate crea o putere psihologica la persoanele care sufera de artrita si le poate, de asemenea, îmbunatati starea sanatatii generale.

Sunteti supraponderal?
     O modalitate de a afla daca sunteti supraponderal este sa va vizitati doctorul de familie sau sa mergeti la sectia de tratare a pacientilor externi, din cadrul spitalului, unde exista de obicei un cîntar care indica daca sunteti usor supraponderal sau daca aveti o greutate excesiva, în functie de înaltime si sex. Veti fi sfatuit cîte kilograme trebuie sa slabiti si pe parcursul carei perioade de timp, în functie de greutatea pe care o aveti. Alta metoda este stabilirea indexului masei dumneavoastre corporale. Daca aveti o limita de greutate sanatoasa, nu încercati sa slabiti, pentru a combate sau a evita artrita. Va puteti face mai mult rau decît bine.

Cît trebuie sa slabiti?
     Este important sa nu încercati sa slabiti mult, pe parcursul unei perioade scurte. În urma cercetarilor, s-a dovedit ca pierderea subita în greutate este urmata invariabil de îngrasare rapida. Cîteodata, este posibil ca persoana respectiva sa se îngrase mai mult decît initial.
     Regimurile foarte reduse în alimente si foarte stricte sunt nefolositoare. Ar trebui sa urmati un regim adecvat, cu recomandarea si aprobarea unui doctor.
     Cineva care este supraponderal, poate pierde în greutate subit, dar dupa ce ati trecut de prima faza, dupa aproximativ o luna, cel mai indicat este sa pierdeti de la 0,5 pîna la un kilogram, în fiecare saptamîna.
     Supravegherea regimului necesita disciplina. Daca s-a atins scopul, regimul alimentar trebuie sa fie înca mentinut sub control. Partenerii, familia si prietenii pot fi de ajutor, încurajîndu-va. Multor oameni le place sa li se aprecieze aspectul fizic si de asemenea le place sa li se remarce efortul si hotarîrea, în timp ce tin regimul.

Postul
     Unii terapeuti complementari recomanda postul ca tratament contra artritei, pentru a detoxifica organismul si a elimina reziduurile acumulate de multa vreme. Postul nu ar trebui sa dureze mai mult de trei zile, iar daca dureaza mai mult, trebuie sa fie facut sub supraveghere medicala. Este important sa beti un pahar cu apa o data la o ora, cînd postiti. Postul nu s-a dovedit a fi benefic în cazul artritei.

Indexul masei corporale!
     IMC sau indexul masei corporale este modul de determinare a greutatii cuiva, în relatie cu înaltimea sa. În prezent, aceasta metoda a înlocuit tabelele conventionale legate de înaltime si greutate, deoarece se crede ca ofera o indicatie mai precisa asupra unei greutati dezirabile. Se obtine prin împartirea numarului de kilograme ale unei persoane la înaltime, calculata la patrat.
     De exemplu, aceasta este ecuatia care rezulta daca aveti o greutate de 60 de kilograme si sunteti înalt de 1,60 metri: 1,6 x 1,6 = 2,6; atunci 60 ÷ 2,6 = 23,1.
     În cazul unei greutati sanatoase, indexul masei corporale nu depaseste 25. Cînd rezultatul este 25, persoana respectiva are o greutate ideala, dupa statisticile unei companii de asigurari de sanatate. Un index al masei corporale care este între 18 si 25 nu indica nici o relatie evidenta între grasime si mortalitate. Totusi, daca depaseste 25, rata mortalitatii creste treptat si pîna la 35 riscul mortalitatii este dublu fata de persoanele care au o masa corporala de 25.


VÂRSTA
     Înaintarea în vîrsta este una dintre cele mai obisnuite si mai frecvente cauze ale unelor tipuri de artrita si un factor determinant pentru alte tipuri.
  •  În osteoartroza, cel mai obisnuit tip de artrita, aproape 70% din oamenii peste 70 de ani au simptome ale artritei, vizibile cu raze X. Acest tip este fara îndoiala o boala de uzura, o parte normala a procesului de îmbatrînire.
  •  Vîrsta poate fi un factor în cazul artritei reumatoide, dar nu este o cauza. De cele mai multe ori, instalarea artritei reumatoide apare între 25 si 50 de ani.
  •  Dezvoltarea gutei are o oarecare legatura cu vîrsta, dar nu este cauzata de aceasta.
      O disfunctie metabolica interioara poate eventual sa duca la formarea cristalelor acidului uric, care sunt responsabile pentru durerile caracteristice gutei.
  •  Vîrsta joaca un rol determinant în dezvoltarea spondiloartritei anchilozante, fara sa fie o cauza a bolii. Instalarea obisnuita a bolii are loc între 17 si 27 de ani.
  •  Lupusul eritematos sistemic, sau lupusul, afecteaza de obicei femeile între 15 si 45 de ani (anii fertilitatii), desi, într-un numar semnificativ mai mic de cazuri, boala poate afecta si femei mai tinere sau mai în vîrsta, precum si barbati.

Factorul ereditar
     Multe tipuri de artrita apar cu o frecventa mai mare la unele familii, decît la altele. În orice caz, nu se poate afirma ca artrita se "mosteneste". Cel mult se poate spune ca ati mostenit o predispozitie genetica pentru boala, daca parintii, bunicii, unchii sau matusile sufera de artrita.

Factorul genetic
     Este artrita determinata genetic? Cel putin o gena este implicata în dezvoltarea artritei, în special a artritei reumatoide. Totusi, doar fiindca aveti gena respectiva nu înseamna ca veti avea în mod obligatoriu boala. În aceeasi masura, unii oameni care nu poarta gena pot de fapt sa dezvolte boala.
     Exista o puternica tendinta mostenita de a dezvolta unele forme ale osteoartrozei. Ereditatea este un factor principal în spondiloartrita anchilozanta si artrita reumatoida.

Cercetarea genetica
     Cercetatorii au descoperit o secventa specifica a acidului nucleic, una dine partile componente ale ADN (amprenta genetica a organismului), care este un indicator pentru artrita reumatoida. Oamenii care mostenesc aceasta secventa, atît de la tata, cît si de la mama, sunt mult mai predispusi sa faca o forma grava a bolii, care poate implica organele interne, precum si articulatiile. Acest tip de cercetare poate conduce în viitor la consultanta genetica, pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu risc ridicat în dezvoltarea formelor mai grave ale artritei si care au neaparat nevoie de un tratament mai intensiv.
    Cauza artritei si descoperirea genei responsabile pentru aceasta constituie în continuare obiectul unor cercetari stiintifice intense. Se stie bine ca factorii genetici joaca ur rol important în predispozitia oamenilor la artrita reumatoida, dar oamenii de stiinta înca nu cunosc totul despre genele implicate în acest proces.
     În septembrie 1997, în Statele Unite, Fundatia Artritei, Institutul National pentru Artrita, Institutul pentru Afectiuni Musculare si Osoase, împreuna cu Institutul National pentru Alergii si Boli Infectioase si-au unit fortele pentru a sustine un consortiu national format din 12 centre de cercetare, în cautarea genelor care determina susceptibilitatea la artrita reumatoida. Grupul, Consortiul Nord American pentru Artrita Reumatatoida, si-a propus sa afle mai multe despre genele care joaca un rol în cauzarea bolii.
     Vor mai trece cîtiva ani pîna cînd rezultatele acestui studiu vor aparea. În momentul de fata, oamenii de stiinta cred ca artrita reumatoida poate rezulta dintr-o combinatie a factorilor genetici, care fac o persoana susceptibila la boala, sa reactioneze prin declansarea maladiei sub anumite cauze de mediu, posibil un agent infectios, cum ar fi un virus sau o bacterie.

Factorul de sex

Este artrita mai raspîndita la femei decît la barbati? Spondiloartrita anchilozanta este una dintre putinele forme de artrita care apare mai des la barbati decît la femei. Majoritatea celorlalte tipuri afecteaza un procent mai mare de femei decît barbati. În SUA, aproape doua treimi dintre bolnavi sunt femei.
  •  Osteoartroza deformanta afecteaza 11,7 milioane de femei, care reprezinta 74% dintre toate cazurile de boala.
  •  Fibromialgia afecteaza 3,7 milioane de oameni si de sapte ori mai multe femei decît barbati.
  •  Artrita reumatoida afecteaza 1,5 milioane de femei, sau 71 % dintre cazuri.
  •  Lupusul afecteaza 117.000 de femei, care reprezinta 89% dintre toate cazurile.
  •  Artrita juvenila afecteaza 61.000 de fete, ceea ce reprezinta 86 % dintre cazuri.

Autoimunitatea
     Multe forme ale artritei, inclusiv artrita reumatoida, implica autoimunitatea. Autoimunitatea este procesul prin care sistemul imunitar al organismului "face o greseala" si începe sa atace parti ale organismului propriu, în general, se considera ca acest proces este cauzat de o infectie, fíe bacteriana, fie virala, care declanseaza reactia imunra si care nu înceteaza, asa cum este normal, cînd infectia dispare. În cele mai multe cazuri nu se stie cu exactitate care este infectia implicata.

Exercitiu si sport

     În ordinea fireasca a lucrurilor, exercitiul este benefic, si cei mai multi oameni au de cîstigat facînd exercitii fizice. Însa, exista pe de o parte anumite tipuri de exercitii si sporturi care pot agrava artrita, daca sunteti deja predispus la boala si, pe de alta parte, anumite exercitii si sporturi care cauzeaza boala.
     Presiunea pe care diferite pozitii si tehnici de balet o exercita asupra articulatiilor corpului reprezinta o povara intolerabila si articulatiile au de suferit.
     Sporturile care presupun contact direct cauzeaza frecvent probleme ale articulatiilor, probleme ale cartilajelor si artrita. Fotbalul "“ care poate duce la probleme cu genunchii "“ este probabil cel mai cunoscut exemplu, însa si rugbi si alte sporturi agresive sunt la fel daunatoare.
     Caracterul repetitiv al unor exercitii poate cauza probleme o data cu vîrsta. Multe sporturi sunt periculoase, deoarece au un potential ridicat în producerea de traume si rani. Orice sport în care puteti sa cadeti si sa va rupeti un os, sau sa suferiti o ranire, necesitînd interventie chirurgicala, va poate predispune la probleme ulterioare.
      Faptul ca numeroase forme de exercitiu si sport sunt competitive pune organismul într-o stare de tensiune, creste potentialul pentru traume si uzura. Sporturile care necesita ca o pozitie nenaturala sa fie mentinuta pentru o vreme, în timp ce corpul este într-o stare de tensiune, sunt deosebit de periculoase. Genunchii si, la unele persoane, soldurile, sunt susceptibile sa sufere în urma unui asemenea efort.
     Exersați cu măsură. Nu puneti o povara prea mare asupra corpului vostru. În special, evitati sporturile care implica rasuciri si întoarceri. Daca aveti dureri în urma exercitiilor sau sportului, luati-o ca pe un avertisment: corpul va spune ca efortul este prea mare. Nu fiti tentati sa ignorati avertismentul si sa continuati exercitiile. Faceti o pauza de cîteva zile pentru a va odihni si a permite organismului sa-si revina. Data viitoare cînd veti juca sportul favorit, sau veti face orice forma de exercitii, purtati încaltaminte potrivita si bine captusita, asigurati-va ca v-ati încalzit bine, înainte de a începe, aveti grija în timpul exercitiilor, opriti-va de îndata ce simtiti ca ati obosit si relaxati-va îndeajuns, ori de cîte ori simtiti nevoia.

De ce este recomandat sportul în artrita?
1. Exercitiile de flexibilitate ajuta la îmbunatatirea mobilitatii si diminueaza rigiditatea din articulatiile afectate (în special a rigiditatii pe care o simti dimineata, provocata de artrita);
2. Exercitiile de aerobic, în special cele efectuate la intensitate scazuta precum mersul, îmbunatatesc starea de spirit si ajuta la ameliorarea durerii;
3. Exercitiile de forta ajuta la dezvoltarea muschilor, cresterea stabilitatii articulare si a mobilitatii, îmbunatatind astfel calitatea vietii;
4. Activitatea fizica actioneaza pozitiv asupra oaselor, reducînd riscul aparitiei osteoporozei, afectiune des întîlnita la persoanele cu artrita, din cauza lipsei de activitate;
5. Artrita afecteaza postura si echilibrul, probleme ce pot fi rezolvate prin exercitii fizice;
6. Kilogramele în plus (în special cele sub forma de grasime) solicita articulatiile si din acest motiv este important pentru pacientii cu artrita sa se pastreze la o greutate potrivita.
7. S-a demonstrat ca exercitiile fizice ajuta în eliminarea stresului, care afecteaza întregul corp, inclusiv articulatiile;
8. Pentru ca este o afectiune cronica degenerativa, deseori pacientii cu artrita sufera de depresie si îsi pierd încrederea în ei însisi. La persoanele active, însa, riscul de depresie este mult mai mic si imaginea de sine este mult mai buna;
9. Durerile articulare pot face somnul dificil, daca nu chiar imposibil. S-a demonstrat ca exercitiile fizice efectuate în mod regulat îmbunatatesc calitatea somnului.
10. Din cauza ca artrita duce de multe ori la un stil de viata sedentar, persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt mai predispuse la dezvoltarea altor probleme de sanatate precum diabetul sau afectiuni ale inimii. Sportul va va ajuta nu numai sa controlezi simptomele artritei, dar si sa reduceti sau sa eliminati riscul aparitiei diverselor afectiuni cauzate si de un stil de viata sedentar.

Medicația
     Deoarece unele medicamente pot interactiona unele cu altele si unele combinatii de medicamente pot produce efecte secundare nedorite, este necesar sa va consultati doctorul înainte de lua orice medicament. Doctorul dumneavoastra trebuie sa cunoasca toate celelalte medicamente pe care le luati, astfel ca el sa poata verifica posibilele interactiuni. Medicamentele pentru artrita pot reactiona cu anumite medicamente pentru scaderea presiunii sîngelui si cu litiul (un medicament psihotrop prescris la depresii). Vaccinul contra rubeolei produce simptome musculare la 20% din cazuri. Acestea dureaza de obicei între doua si patru saptamîni dupa vaccinare, dar ele pot persista timp de cîteva saptamîni, si în cazuri rare dureaza chiar cîteva luni. Cei care folosesc medicamente intravenoase risca sa contacteze artrita septica.
     Cînd primiti o reteta, urmati cîteva precautii simple:
- Verificati daca medicamentul scris de doctor e cel pe care el a intentionat sa vi-1 prescrie.
- Întrebati-va doctorul daca sunt efecte secundare la acest medicament, ca sa aveti o idee la ce trebuie sa va asteptati.
- Cînd cumparati medicamentul de la farmacie, verificati eticheta, pentru a fi siguri ca ceea ce vi s-a dat este ceea ce doctorul a intentionat sa va prescrie.
Se pot întîmpla greseli: erorile umane fac parte din viata cotidiana.

Alergiile
     O reactie alergica apare ca un raspuns imun vatamator al organismului la o anumita substanta, la care acesta a devenit hipersensibil. Alergiile la mîncare pot juca un rol important în anumite tipuri de artrita inflamatorie. Este important sa-1 rugati pe doctorul dumnaeavoastra sa va faca analizele pentru alergii la spital, daca suferiti de dureri de artrita, fara sa apara vreun alt semn de artrita. În aceasta situatie este vorba de alergii.
     Indiferent de natura bolii sau a tulburarii, este important sa se stabileasca un diagnostic corect, cît mai curînd posibil, ca sa se aplice un tratament prompt.

Traumatismul (leziunile)
     Traumatismul este orice rana fizica sau leziune. Artrita apare de obicei dupa ce o rana afecteaza o articulatie, indiferent de predispozitia genetica a bolii. Artrita poate aparea la multi ani dupa traumatism. Acest tip de artrita este cunoscuta sub denumirea de artrita secundara.

Fumatul
     Fumatul este cauza a mai mult de 100.000 de decese premature pe an în Marea Britanie, 23.000 de decese premature în Australia si în jur de 350.000 în Statele Unite. Putini fumatori pot pretinde ca nu cunosc riscurile medicale datorate fumatului. În timp ce în tarile dezvoltate, fumatul se afla într-o faza de declin, el se afla într-o faza ascendenta în unele tari aflate în curs de dezvoltare. Fumatul este periculos nu numai datorita bolilor pe care acesta le cauzeaza, precum cancerul pulmonar, dar si datorita faptului ca, în mod virtual, orice boala si dereglare se înrautateste datorita fumatului. Artrita nu reprezinta o exceptie. Tutunul contine substante toxice si fumatul reduce cu aproximativ 15% din rezerva de oxigen a organismului. Aceasta înseamna ca regenerarea tesutului afectat (distrus) dureaza mai mult timp si durerea si oboseala sunt mai mari în cazul bolnavilor de artrita fumatori, decît în cazul nefumatorilor.

Pericolele
     Fumatul poate cauza anomalii în sistemul imun, la bolnavii care sufera de artrita reumatoida "“ la plamîni si în alte parti ale corpului. Fumatul creste numarul celulelor albe din sînge (leucocite) si la fumatorii înraiti, aceasta poate cauza anomalii la nivelul celulelor imune, care pot creste riscul infectiilor. Fumatul compromite activitatile sistemului imun din întreg organism.

Modul de viata
     Exista solutii pentru a micsora riscul evolutiei artritei sau pentru a usura aceasta boala, daca sunteti deja afectat de ea.
     Diminuarea riscurilor
  1.  Mentineti-va greutatea normala în functie de înaltimea dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur de greutatea dumneavoastra, calculati-va indexul masei corporale.
  2. Tineti un regim sanatos. Mîncati zilnic 5 portii de fructe proaspete sau legume crude sau fierte usor, pentru a le pastra vitaminele si continutul de minerale.
  3.  Mîncati fructe bogate în fier si calciu si luati în considerare consumul suplimentar de ulei de peste, care este bogat în grasimi esentiale, de tipul omega-3, cunoscute ca EPA si DHA.
  4. Faceti tot timpul miscare si sport în mod temperat, luînd în considerare si presiunea exercitata asupra sistemului muscular si osos. O atentie deosebita trebuie acordata si muncii pe care o depuneti, în vederea de a nu suprasolicita organismul.
  5. Mergeti la doctor pentru a va verifica medicatia.
  6. Daca considerati ca oricare din articulatiile dumneavoastra sunt afectate de artrita, consultati-va doctorul în vederea începerii tratamentului, cît mai curînd posibil. Cu cît îl începeti mai repede, cu atît sunt mai mari sansele dumneavoastra de a va mentine mobilitatea.
  7.  În cazul ranirii, reduceti durerea si presiunea exercitata asupra articulatiilor dumneavoastra prin gasirea unor tehnici de relaxare si exercitii care vi se potrivesc cel mai bine. Exercitiile potrivite protejeaza articulatia împotriva unei vatamari mai mari. Amintiti-va ca este la fel de daunator sa folositi prea putin articulatiile si muschii, precum si sa le folositi excesiv
  8.  Este important sa aflati cum se poate crea un echilibru între posibilitatea relaxarii si mentinerea în forma, pe cît posibil. Orele de relaxare sunt de ajutor pentru anumite persoane, la fel si celelalte terapii complementare, precum meditatia, vizualizarea, acupunctura si aromaterapia.