Cum sa alegem o terapie convențională

Cum să alegem o terapie convențională?
       Medicina neconventionala devine din ce în ce mai cunoscuta în tratarea bolilor cronice, precum este artrita. Dezamagirea care survine o data cu tratamentele complementare care sunt oferite de medicina standard îi determina pe bolnavi sa aleaga terapii pe care nu le-ar fi luat în considerare cînd erau sanatosi.
      O data stabilit faptul ca v-ar placea sa încercati o terapie complementara, cu care o sa începeti, avînd în vedere ca exista o asa mare oferta de terapii? Si cum puteti descoperi daca aceasta va functiona?
      Doctorii si consultantii trebuie sa urmeze programe riguroase de instruire, dar nu toate standardele pot fi aplicate la medicina complementara. Lucrurile se îmbunatatesc, dar înca mai exista cazuri în care oricine poate sa înceapa în mod legal ca practician alternativ, fara a fi urmat initial un curs de instruire.
      Încercati sa gasiti de preferinta un terapeut care, prin lege, trebuie sa aiba un permis autorizat de catre consiliul sau profesional.
      Multi practicieni generali va vor trimite la un terapeut alternativ si cîteva terapii alternative sunt acum incluse în asigurarea medicala privata - cu conditia sa aiba sprijinul unui doctor calificat.
Cînd se evalueaza o anumita terapie, ar fi bine sa va puneti urmatoarele întrebari:
  • Oare am procedat corect alegînd aceasta metoda de tratament?
  • Ma deranjeaza oare faptul ca voi fi aproape în întregime dezbracat cînd mi se va face masaj?
  • As putea sa tin un regim extrem de limitat?
  • As putea tolera sa fiu împuns cu ace de acupunctura?
  • Nu ma deranjeaza ideea de a discuta în cel mai mic detaliu experienta bolii mele cu un psihoterapeut?
  • Voi avea timpul si rabdarea sa-mi fac un program zilnic de meditatie?
  • Cît de mult sunt pregatit sa-mi modific stilul de viata?
      Un alt punct important este cît de mult timp puteti oferi unei anumite terapii si cum o puteti integra în viata dumneavoastra.
     Ar trebui sa luati în considerare care sunt cheltuielile pe care puteti sa va permiteti sa le platiti.
     Gradul de mobilitate ar putea de asemenea influenta alegerea tratamentului.
Precauții
      Oricare ar fi decizia dumneavoastra, nu renuntati definitiv la calmante, deoarece este vorba de o alta abordare. Controlul durerii si al inflamarii este important si, în majoritatea cazurilor, tratamentele neconventionale vor conlucra bine cu tratamentele medicale. Totusi, s-ar putea sa fie si exceptii, în cazul homeopatiilor sau al remediilor pe baza de plante, asa ca nu începeti aceste tratamente fara a va consulta înainte cu doctorul conventional. Ar trebui sa-i spuneti de asemenea homeopatului dumneavoastra sau doctorului naturist ce medicamente luati.
      Orice terapeut complementar ar trebui sa fie pregatit sa se consulte cu doctorul, daca este necesar; de fapt, un terapeut va va recomanda sa consultati doctorul de familie sau specialistul înainte de începerea unui tratament complementar. Feriti-va de orice terapeut complementar care vorbeste urît despre medicina fundamentala de baza!

Minte si corp
      O ultima întrebare pe care trebuie sa v-o puneti este daca vreti ca terapia complementara sa actioneze direct asupra artritei, sau sa va ajute sa faceti fata nelinistii, depresiei si stresului care par sa intervina o data cu aparitia bolii.
      Multi oameni care sufera de artrita devin depresivi pîna la un anumit punct si probabil ca este inevitabil sa resimtiti suparare si amaraciune, datorita faptului ca suferiti de o boala incurabila.
Tinde sa devina unanim acceptat faptul ca, în cazul tuturor bolilor majore, procesul gîndirii afecteaza procesul fizic. Anumite regimuri, precum vizualizarea si meditatia, ajuta la înlocuirea gîndurilor negative cu gînduri pozitive si pot sa va linisteasca, pîna cînd durerea scade "“ dar, desi aceste terapii ajuta, ele nu pot usura decît partial boala de artrita.
     În mod contrar, un regim alimentar strict, care elimina toate substantele care formeaza acid, precum este alcoolul, tigarile, cofeina si zaharul, înlocuindu-le cu alimente care formeaza alcalina, precum fructele proaspete si legume, poate avea un efect direct asupra articulatiilor. Totusi, poate veti considera acest regim greu de urmat.
     Acupunctura are drept scop sa actioneze direct asupra bolii. Yoga se foloseste de mijloacele mentale si fizice, pentru o însanatosire considerabila, mai ales în cazul unde postura este afectata de boala. Dar, pentru a da rezultate, aceste terapii necesita o practica concomitenta si constanta.

      Alegerea unei terapii complementare este importanta - si ramîne la latitudinea dumneavoastra sa va hotarîti. Luati în considerare acesti factori:
  • Nu exista vindecare pentru artrita - nu trebuie sa credeti un practician complementar care va asigura ca exista vindecare.
  • Toate terapiile complementare necesita un efort din partea dumneavoastra. Implicarea dumneavoastra va poate consuma foarte mult timp.
  • Asigurati-va ca terapeutul a urmat un curs acreditat de instruire. Probabil veti dori sa contactati organul profesional care sa confirme calificarile terapeutului.
  • Înainte de a va înscrie la un tratament costisitor, cereti sa fiti pus în legatura cu alti pacienti multumiti.
  • Consultati-va doctorul înainte de înce perea unei terapii neconventionale.

Cum ma va ajuta Yoga?
      Aceasta disciplina veche echilibreaza sistemele diferite ale organismului si duce la o crestere a supletii si o îmbunatatire a posturii. Cuvîntul yoga înseamna în sanscrita "unire" si are doua aspecte distincte, dar legate între ele: pranayama, sau respiratie si asanas sau posturi. Yoga a ramas o disciplina strict estica, practicata aproape exclusiv de barbati, pentru a ajunge la o luminare spirituala, iar acum a devenit ca parte a "vindecarii prin natura". Posturile de yoga au fost practicate numai în statiunile balneare si la sanatoriile din Europa întreaga, desi aceasta disciplina a continuat sa fie considerata "învechita" de catre omul de rînd din rasarit!
 
Ridicarea picioarelor sprijinite
      Aceasta pozitie asigura o întindere usoara si este ideala pentru cei ce sufera de rigiditate în miscari. Întindeti-va pe spate si sprijiniti-va de perete picioarele întinse. Întindeti-va mîinile deasupra capului si mentineti-va coloana vertebrala întinsa.

Pozitia corpului
      Aceasta pozitie ajuta la relaxare completa a mintii si a corpului. Stati culcat pe spate, cu picioarele si mîinile drepte, însa nu le încordati. Odihniti-va capul pe o patura sau pe un prosop împaturit. Respirati adînc de cîteva ori, apoi expirati încet si regulat. Mentineti 15 minute.

Pozitia corpului sprijinit
      Aceasta este o pozitie foarte relaxanta pentru spate. Stati culcat pe spate si sub cap puneti o paturica sau un prosop împaturit. Sprijiniti-va picioarele pe un scaun mediu sau pe un taburet si îndoiti genunchii. Respirati regulat si ramîneti în aceasta pozitie timp de cîteva minute.

Terapia prin yoga
      Raspunsul se gaseste într-o forma adaptata de yoga, cunoscuta ca terapia prin yoga. Aceasta este mai usoara decît tehnica yoga standard si ia în considerare rigiditatea si imobilitatea articulatiilor artritice. Terapia prin yoga a aparut în Rasarit de peste 40 de ani, dar numai în centrele specializate alternative.
      Terapia prin yoga este foarte diferita de tehnica yoga obisnuita, deoarece terapia a fost adaptata si modificata pentru bolnavii de artrita. Se poate face o deosebire clara între osteoartroza, care afecteaza mai ales persoanele în vîrsta si este cauzata de uzura si distrugerea articulatiilor, si artrita reumatoida, care afecteaza tot organismul si duce la probleme cardiace, precum si la formarea unor articulatii dure, inflamate si foarte dureroase.

Beneficiile tehnicii Yoga
      Daca suferiti de artrita, aveti tendinta de a nu solicita articulatiile si, ca atare, acestea devin mai rigide si mai dureroase. Desi tratamentul medicamentos poate usura durerea, el nu reda mobilitatea. Unul dintre principalele beneficii ale tehnicii Yoga în cazul artritei este faptul ca bolnavii învata sa solicite articulatiile din nou. Motivul pentru care articulatiile devin functionabile iarasi este faptul ca o miscare corecta este însotita de o respiratie speciala a tehnicii yoga si de relaxare. Dat fiind faptul ca ea este specializata în acest sens, terapia prin yoga - si respiratia si exercitiile "“ trebuie predata de persoanele care au urmat cursuri speciale de instruire.
     De îndata ce articulatiile încep sa lucreze din nou, bolnavii pot varia gama de miscari. Oricine poate face o miscare, chiar daca aceasta înseamna numai o miscare foarte usoara a mîinilor si a picioarelor.

O terapie pentru toti
      Oamenii tind sa creada ca nu ar trebui sa practice yoga deloc daca sufera de artrita, dar cercetarile au evidentiat faptul ca si cel mai grav invalid poate practica una dintre formele tehnicii yoga, fara a avea de suferit efecte adverse.
     Exercitiile sunt foarte usoare, spre deosebire de miscarile de yoga practicabile la un corp sanatos, si pot fi adaptate si la invalizii din scaunul cu rotile. Yoga are un efect benefic nu numai asupra articulatiilor, ci ajuta si la îmbunatatirea circulatiei sîngelui si, desi nu poate sa contracareze boala o data ce aceasta s-a instalat, poate ajuta la prevenirea acumularii impuritatilor din articulatii. Yoga mentine muschii în miscare si dreneaza toxinele din sistemul limfatic.
      Pacientii se simt mai bine dupa prima sedinta. Cu cît practicati mai mult timp yoga, cu atît mai benefica este terapia. La modul ideal, bolnavii de artrita ar trebui sa practice o forma usoara a tehnicii yoga, în fiecare zi, dar sa se limiteze la ceea ce li s-a predat la ore.
      S-a descoperit de asemenea ca terapia yoga are un efect benefic contra depresiei si nelinistii, care însotesc foarte frecvent artrita, si, în general, orice boala. Orice durere cronica cauzeaza depresie si, desi luati anti-depresive, nu faceti altceva decît sa administrati alte medicamente în organism, cu posibile efecte secundare. Un aspect important al tehnicii yoga este abordarea mentala si corporala. Aceasta functioneaza ca un fel de terapie cognitiva.

O practica progresiva
      Dupa terminarea unui curs, pacientii trebuie sa continue sa exerseze acasa. Ar putea eventual sa se întoarca la curs din cînd în cînd, pentru a-i reîmprospata cunostintele de yoga. Terapia prin yoga nu se poate învata în doar cîteva saptamîni, ci trebuie sa o integrati în viata dumneavoastra. Numarul miscarilor din articulatii depinde de gravitatea formei de artrita initiala.
     Nu exista o metoda garantata contra artritei, dar exista numeroase cercetari care indica faptul ca cei care au practicat yoga pe parcursul mai multor ani sunt mult mai putin susceptibili la boala, cel putin în forma ei cea mai grava si istovitoare.

Pozitia sezut
      Stati cu picioarele întinse si apropiate. Sprijiniti-va în mîini si arcuiti coloana vertebrala.

Mîinile ridicate
      Stati într-o pozitie relaxata, cu picioarele apropiate, genunchii usor îndoiti si mîinile în lateral. Cu umerii usor relaxati, ridicati-va mîinile deasupra capului, în timp ce inspirati. Ramîneti în aceasta pozitie atîta timp cît va este comod.

Pozitia "stînd în picioare"
      Mentineti-va într-o pozitie relaxata si inspirati în abdomen. Relaxati-va umerii. Duceti capul pe spate si soldurile în fata, pentru a va mentine coloana dreapta. Greutatea ar trebui concentrata pe talpa piciorului.

T'ai chi ch'uan
      T'ai chi ch 'uan "“ prescurtat de obicei în t'ai chi -face parte dintr-un grup de arte martiale non-combative, care s-au dezvoltat în China si Japonia. Este un sistem de pregatire fizica si psihica, folosit pentru atingerea întelegerii de sine, prin intermediul miscarilor fizice si al autoapararii. T'ai chi este folosit ca parte integranta din pro cesul de cautare a sanatatii, deopotriva spirituale si fizice.
      Se spune ca sistemul chinezesc de t'ai chi dateaza de mai multe secole, cînd calugarul taoist Chang San Feng a inventat miscarile cunoscute astazi, în urma unui vis despre o ciudata lupta, pe de o parte, si dans, pe de alta parte, dintre un sarpe si o pasare.

1. Stati cu picioarele despartite si îndreptate în fata. Relaxati-va umerii si bratele.
2. Tinînd genunchii deblocati si abdomenul relaxat, ridicati-va usor mîinile la nivelul pieptului, întorcînd palmele în jos. Lasati degetele putin întredeschise.
3. Încrucisati-va bratele la nivelul pieptului. Împingeti cu piciorul drept pentru a trece greutatea pe piciorul stîng. În timp ce greutatea corpului vine în fata, lasati bratele sa se îndrepte din coate.
4. Tinînd coatele foarte usor îndoite, miscati-va mîinile în exterior, despartindu-le pîna în momentul în care bratele dumneavoastra sunt aliniate cu umerii si degetele sunt îndreptate în fata.
5. Transferati încet greutatea, înapoi pe piciorul drept, îndoindu-va genunchiul. Tineti-va spatele drept. Aduceti mîinile înapoi spre talie, în asa fel încît spatiul dintre ele sa creasca treptat. Ridicati degetele piciorului stîng.
6. Împingeti cu piciorul drept, în asa fel încît greutatea sa fie transferata pe piciorul stîng si partea de jos a piciorului stîng sa fie aproape verticala. Miscati-va mîinile în fata si în sus, pîna cînd sunt aliniate cu umerii.

Artrita si t'ai chi
      Adeptii t'ai chi sustin ca miscarile propuse cresc cantitatea de oxigen din sînge si se elibereaza articulatiile corpului, în special genunchi, alinînd bolile inflamatorii, precum si artrita. Usurarea durerii, care provoaca mari neplaceri suferinzilor de artrita, este doar unul dintre beneficiile pe care le aduce practicarea t'ai chi.
     Cele mai atragatoare avantaje pentru suferinzii de artrita rezida în capacitatea t'ai chi de a armoniza corpul cu mintea, de a reface echilibrul sistemelor din organism, de a impulsiona sistemul imunitar, de a îmbunatati circulatia, de a imbunatati fluxul de energie si de a începe procesul de eliminare a toxinelor din muschii si articulatiile corpului. Toate acestea pot fi facute într-o maniera relaxanta si blînda, fara a impune noi presiuni asupra organismului slabit.

Învatati de la specialisti
      Veti trage cele mai multe beneficii de pe urma practicarii t'ai chi, învatînd figurile de la un profesionist, si puteti alege sa învatati un numar de pozitii pe care credeti ca puteti sa le stapîniti cu succes.            Practicarea zilnica, îmbunatateste sanatatea în ansamblu.
      Pentru executarea fiecarei pozitii, inclusiv repetitiile, este nevoie de aproximativ 20 de minute. Puteti prefera sa învatati forma scurta a unora dintre pozitii, de vreme ce pentru executarea fiecareia este nevoie de doar cinci pîna la zece minute. O data ce ati învatat pozitiile necesare, puteti practica t'ai chi singur acasa, în propria gradina sau chiar si în spatiile publice.

Aromaterapia
      Se stie de secole ca anumite uleiuri aromate, obtinute din plante, poseda numeroase proprietati tamaduitoare importante. Cei mai multi dintre noi sunt familiarizati cu aromaterapia ca tratament pentru înfrumusetare si relaxare. Produsele aromaterapiei pot fi gasite sub forma uleiurilor pentru masaj si baie.
     Vechii egipteni, cu dragostea lor pentru senzualitate si aromele bogate, sunt de obicei considerati fondatorii aromaterapiei. Ei foloseau uleiurile aromate pentru masaj, vindecare si îmbalsamare, iar mumiile egiptene si-au cîstigat extraordinara putere de conservare datorita esentelor din plante. De fapt, arheologii au descoperit arome de cedru si smirna, pastrate în bandajele mumiilor vechi de peste 3.000 de ani.
     Vechea arta a fost reanimata în Franta, în anii 1920, cînd un chimist, Rene Gattefosse, a redescoperit puternicele proprietati antiseptice ale anumitor plante aromate. În timp ce lucra în laboratorul sau, mîna i-a suferit o arsura în urma unei explozii si a introdus-o într-un vas alaturat, în care se afla esenta de levantica.
     Gattefosse a fost uimit de rapiditatea cu care rana s-a vindecat. În consecinta, a decis sa întreprinda serioase cercetari referitoare la proprietatile medicinale ale uleiurilor esentiale. Descoperirile sale au fost publicate în 1928, într-o carte intitulata Aromaterapie "” un termen inventat de Gattefosse.

Aromaterapia astazi
      Fondatorul aromaterapiei clinice moderne a fost Jean Valnet, un doctor francez, format prin metode traditionale si totodata un chirurg militar, care a folosit uleiurile esentiale pentru a trata arsurile si ranile soldatilor, în timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Puterea anumitor uleiuri esentiale de a usura durerile de artrita a fost descoperita accidental ca un beneficiu, dar neasteptat efect colateral al tratamentului cu esente de plante.

Ce sunt uleiurile esentiale?
      Uleiurile esentiale sunt componente volatile aromate ale plantelor puternic mirositoare. Aceste lichide se gasesc în diferite locuri, depinzînd de planta. Ele pot fi gasite în petale (la trandafiri), frunze (eucalipt, dafin), lemn (lemn de santal), radacini (sasfres), rizom (ghimbir), rasina (pin). Uneori aromele sunt extrase din mai multe componente ale plantelor.
     Levantica, de exemplu, produce uleiuri aromate atît în florile sale, cît si în frunze. Pomul de portocale este un bun exemplu în acest sens, de vreme ce produce esente aromatice în flori, frunze si fructe.
     Plantele produc uleiuri esentiale, în primul rînd pentru a supravietui si nu pentru a parfuma si îmbunatati viata oamenilor. Unele uleiuri pot influenta cresterea si înmultirea plantelor, altele pot atrage insectele si îndeparta pradatorii, iar altele sunt pentru protejarea împotriva bolilor.
     Adevaratele uleiuri aromaterapeutice sunt de obicei extrem de scumpe si principalul motiv pentru acest lucru este faptul ca e nevoie de foarte multe petale, radacini sau frunze, pentru a produce chiar si o mica cantitate de esenta.
      Uleiurile sunt foarte concentrate (nu se folosesete niciodata ulei aromaterapeutic nediluat, pe piele) si putine se mentin pentru un timp mai îndelungat.
      Analizele moderne de laborator au aratat ca esentele au o compozitie chimica complexa. Ele contin sute de componente diferite, dintre care multe nu au fost înca pe deplin analizate.

Vindecarea prin uleiuri
     Cum pot aceste uleiuri aromate sa calmeze si sa usureze artrita? De-a lungul secolelor, s-a descoperit ca esentele poseda un numar de proprietati terapeutice. De vreme ce sunt prezente în planta pentru a-i asigura acesteia supravietuirea, ele sunt toate antiseptice.
     În acelasi timp, unele poseda proprietati anti-virale si anti-inflamatorii. Uleiurile asigura vindecare naturala a corpului prin stimularea si întarirea mecanismelor de vindecare ale organismului. Ele actioneaza direct asupra sistemului nervos central si diferite uleiuri au diferite calitati.
     Unele esente încurajeaza relaxarea, altele stimuleaza. Anumite uleiuri au capacitatea de a normaliza simptomele din organism. Usturoiul, de exemplu, de obicei luat sub forma de pastile, pe lînga adjuvant la masaj, poate atît sa creasca tensiunea scazuta, cît si sa scada tensiunea prea mare.
     Esentele au capacitatea de a usura artrita, în mai multe feluri. În primul rînd, uleiurile adecvate pot calma inflamatia si micsora durerea. Ele reduc tensiunea musculara care se poate adauga durerilor artritei. În al doilea rînd, exista, ca si în cazul multor tratamente complementare, un important efect minte-corp, de vreme ce multe uleiuri au puterea de a ajuta la calmarea anxietatii, depresiilor si furiei.
     Masajul prin aromaterapie produce relaxare, care este greu de obtinut cînd încercati sa faceti fata durerii, rigiditatii si imobilitatii datorate unei artrite grave.
     Masajul cu esente va face sa va simtiti protejati si va linisteste "“ produc toate starile mentale pozitive, care pot ajuta în procesul vindecarii.
       În cazul altor tratamente complementare, aromaterapia nu poate vindeca artrita, dar poate duce la calmarea sau îmbunatatirea starii acestei boli. Deoarece efectele pot fi tari, aromaterapeutul ar trebui sa fie o persoana care a studiat cum sa trateze bolnavii de artrita.
       Masajul prin aromaterapie ar trebui privit ca fiind un tratament medical si nu unul de înfrumusetare.

Factorul de stres
     Aromaterapeutii cred ca esentele ne influenteazî sanatatea mentala si emotionala. Multiplele elemente chimice din uleiuri au înrîurire directa asupra creierului nostru, pe care îl îndreapta catre o gîndire pozitiva si catre optimism.
    Calmarea stresului pune în miscare procesul însanatosirii si calmeaza problemele de ordin fizic, rezultate din stres si tensiune, pastrate o perioada îndelungata la nivelul emotiilor.
     Daca sunteti interesati sa folositi esente pentru a trata artrita, este indicat sa va faceti o programare initiala la un aromaterapeut calificat, care va poate recomanda un regim holist propriu bolii dumneavoastra, înclinatiilor ei si stilului dumneavoastra de viata. Organizatia lor profesionala va poate pune în legatura cu aromaterapeuti calificati.

ULEIURI PENTRU ARTRITE

Următoarele uleiuri și esențe folosite în aromaterapie sunt folositoare la calmarea durerii și a imobilității asociată cu artrita.
Piperul negru

Cajuput

Mușețel

Cuișoare
Coriandru

Chiparos

Tămîie

Ienupăr
Levănțică

Lămîie

Salvie

Cimbru
Maghiran
Remarcă: uleiurile aromaterapeutice, folosite în scopuri medicinale, se vînd în sticle mici, maronii sau albastre, acoperite cu dopuri de cauciuc. Uleiurile trebuie întotdeauna amestecate cu alte uleiuri de măsline, floarea soarelui și soia, înainte de folosire, și nu trebuie folosite niciodată direct pe piele. Deoarece uleiurile sunt extrem de volatile, dopurile trebuie constant înlocuite. Tratamentele prin aromaterapie care sunt gata preparate și care se aplică direct pe piele se vînd în sticle mari și sunt etichetate ca "uleiuri pentru masaj".

Tratamente pentru artrita
      Aceste tratamente ajutatoare prin aromaterapie pot fi facute acasa eficient si sigur de catre bolnavii de artrita. Acestea au fost inventate de Daniele Ryman:
  1. Înmuiati un prosop mic într-o chiuveta cu apa fierbinte, amestecata cu 15 ml de otet de cidru, doua picaturi de ulei de pin si chiparos si o picatura de ulei de levantica.  Aplicati aceasta compresa ziua si noaptea, pe zonele afectate, dupa care aplicati uleiul de masline sau de nuci si mentineti calda zona respectiva.
  2. Folosind în mod constant un sampon lichid de corp, neparfumat, preparati o emulsie care sa contina o picatura de ulei de pin, ienupar si uleiuri de chiparos. Lasati sa curga apa fierbinte în cada, apoi adaugati emulsia.
      Stati întins în cada pentru cît mai mult timp posibil. Dupa aceea, îmbracati-va într-un halat de casa si stati în pat timp de zece minute.

Masajul cu ulei de ardei iute
      Acest ulei e foarte reconfortant si ajuta astfel la calmarea durerii de artrita. Aveti nevoie de: 10 ml de ulei de soia, 2 picaturi de ulei de germeni de grîu, 3 picaturi de ulei de ardei iute. Amestecati toate ingredientele si aplicati-le pe zonele afectate. Masati-le bine si apoi acoperiti-le cu o compresa fierbinte.
      De remarcat ca desi tratamentele prin aromaterapie pot ajuta contra durerii si inflamarii artritice, nu este o calmare totala. Precum se întîmpla în cazul tuturor tratamentelor de artrita, acestea le vor fi de folos unora mai mult decît altora. Ele functioneaza cel mai bine în combinatie cu un regim anti-artritic si, în general, cu orice regim sanatos, integral.

Meditatia
      Meditatia este ultima terapie a mintii asupra materiei. Îi ajuta pe bolnavii de artrita sa ajunga la un nivel profund al constiintei si astfel sa calmeze suferinta si problemele zilnice cu care e asociata durerea cauzata de artrita.
      Practica linistirii mintii prin efort constient se practica de mii de ani în Asia si Orientul îndepartat. Meditatia a devenit o metoda cunoscuta de a face fata stresului, încordarilor si nelinistilor din lumea moderna atît de agitata.
       Din 1960, meditatia este supusa unor cercetari stiintifice riguroase, care au drept scop descoperirea modului în care aceasta este de ajutor oamenilor.
       Cercetarile cu aparatele EEG si alte echipamente moderne au indicat faptul ca medita tia obisnuita poate îmbunatati sanatatea mintii si a corpului.

 
Beneficiile meditatiei
      Meditatia poate ajunge la un nivel crescut de energie, la o concentratie îmbunatatita, la o sanatate fizica mai buna si la calmarea durerii. S-a dovedit de asemenea ca meditatia poate normaliza activitatea hormonala, creste circulatia sîngelui, stimuleaza sistemul imun si detensioneaza muschii.
 
Raspunsul relaxarii
      Se stie acum ca stresul de orice fel, inclusiv problemele fizice cauzate de dureri cronice, rigiditate si imobilitate, au un efect dur asupra multor functii ale organismului.
      Cînd cineva este stresat, dintr-un motiv oarecare, sistemul auto-imun intra în stare de alerta maxima si acesta rezulta în acumulari excesive de adrenalina "“ care este hormonul stresului "“ ce inunda fiecare celula a organismului. Aceasta cauzeaza o senzatie permanenta de neliniste, de care nu sunteti constient în timp.
      Cînd se întîmpla acest lucru, relaxarea este neechilibrata în timpul somnului, bolnavul avînd insomnii.
      Meditatia are puterea de a reduce treptat nivelul stresului, astfel încît mecanismele auto-imune ale corpului sa poata sa functioneze normal.
      Meditatia permite impulsurilor emise de creier sa-si încetineasca ritmul de la nivelul beta- starea de veghe normala "“ la nivelul alfa, nivelul la care apare creativitatea, vindecarea si gîndirea pozitiva. La nivelul alfa, mintea încetineste, devine receptiva si are o stare senzoriala mai acuta decît una cognitiva.

O obligatie a relaxarii
      În urma meditatiei nu exista efecte secundare daunatoare si poate fi practicata oricînd si oriunde. Totusi, meditatia e o arta care trebuie învatata si practicata în fiecare zi, pentru a ajunge la perfectiune. Pentru majoritatea oamenilor, arta de a fi relaxat si alert în acelasi timp nu se manifesta în mod natural. Este nevoie de un efort continuu pentru a învata tehnicile.
      Azi exista multe scoli pentru meditatie si multe feluri diferite de a medita. Unora li se pare mai usor sa faca acest lucru într-o sala de clasa cu cineva care sa coordoneze meditatia. Altii prefera sa fie singuri si meditatia poate sa fie învatata usor la domiciliu. O idee buna, la început, ar putea fi achizitionarea unei casete audio, care va va coordona de-a lungul meditatiei si care nu va plictiseste, ajungînd astfel la o stapînire a artei de relaxare a concentratiei.
      Veti constata ca începeti pe nesimtite sa va gînditi la lucruri banale, precum ce este la cina si la lista de cumparaturi. O metoda de a relaxa mintea este aceea de a va concentra asupra unui lucru "“ acesta ar putea fi flacara unei lumînari sau a unei imagini spirituale si sa va aduceti aminte de ea ori de cîte ori va gînditi la altceva. Nu este nevoie sa închideti ochii.
      S-a descoperit ca meditatia este foarte eficienta în combaterea durerilor si aceasta metoda este destul de des folosita în spitale ?i în clinici reumatologice. Este necesar sa investiti timp pentru exercitiul de zi cu zi, dar veti vedea ca rezultatele sunt inestimabile. Efectul meditativ al fiecarei sesiuni dureaza numai cîteva ore, lucru pentru care se recomanda macar doua sedinte pe zi.

Hidroterapia
      Cînd corpul este scufundat în apa, exista o presiune mai mica asupra articulatiilor care suporta greutatea corporala si de aceea apare o senzatie de confort si relaxare. Acest lucru se întîmpla atît în apa calda, cît si în apa rece. Totusi, hidroterapia profesionista pentru artrita se desfasoara în mod normal într-un bazin cu apa fierbinte.
       Se stie înca de pe vremea romanilor ca terapia cu apa poate aduce beneficii si calmare în cazul artritei. Hidroterapia s-a dezvoltat în Silezia austriaca (acum parte a Republicii Cehe), la începutul secolului al XIX-lea, de catre Vincent Preissnitz la a sa "universitate a apei". Astazi, aceasta este disponibila în cadrul multor spitale si clinici.

Cum functioneaza
      Hidroterapia, un tratament din ce în ce mai popular contra afectiunilor de artrita de toate tipurile, functioneaza în doua moduri distincte, între care exista o legatura. În primul rînd, ea ofera o calmare instantanee a durerii si o senzatie sporita de bine, iar în al doilea rînd, fiind scufundate în apa, articulatiile au o mai mare mobilitate, atîta timp cît corpul se afla în apa. Din acest motiv, hidroterapia este aproape întotdeauna combinata cu usoare exercitii, cît timp articulatiile au aceasta mobilitate crescuta. Dupa seria de exercitii, mai multa hidroterapie ajuta articulatiile si muschii sa se relaxeze într-un mod linistit si comfortabil.
     Relaxarea într-o baie fierbinte este o forma de hidroterapie în sine, dar bazinele speciale pentru hidroterapie sunt disponibile pentru uzul suferinzilor de artrita. Aceste bazine sunt mai calde decît bazinele obisnuite de înot si sunt supravegheate de fizioterapeuti sau alte cadre medicale profesioniste, experte în tratarea acestei afectiuni.

Îngrijire specializata
      Hidroterapia si seriile de exercitii trebuie facute sub îndrumarea unui cadru medical profesionist. Altfel, exista riscul ca articulatiile sa fie utilizate peste capacitatea lor normala, facîndu-se mai mult rau decît bine.
      Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este important ca apa sa fie la temperatura corecta, deoarece daca apa care este prea fierbinte sau prea rece nu este benefica si ea poate chiar sa reduca mobilitatea. Acest lucru este valabil în special daca articulatia este foarte inflamata, în plus, pielea poate fi afectata de apa prea fierbinte. Pentru acest tratament este nevoie sa urmati una sau mai multe sedinte de îngrijire, la un bazin de hidroterapie.